Koolhydraatbeperkterecepten.nl
  • Home
  • Blog
  • Recepten
  • Weekmenu's op maat
  • Contact

Kippen broth

10/3/2019

0 Reacties

 
Ik bewaar altijd alle botten van de kippen die ik thuis uit snij voor kippenvlees,
Nu had ik weer een mooi aantal om een goede kippen bouillon te maken.
Je kunt ook bij je biologische slager vragen om kip karkassen.
​
Kippen broth

Ingrediënten:
​
  • 2 tot 3 kilo biologische kip karkassen of andere botten van de biologische kip
  • 2  winterpenen
  • 2 gemiddelde  uien
  • 1 grote of 2 kleine  prei stengels
  • 1 bos  selderij
  • 6  kippenbouillon blokjes zonder gist  (indien gewenst)
  • 5 liter water

Bereiding:
Vul een grote pan 1/4 met koud water en doe hier maximaal 100 ml azijn bij en leg hier de kip karkassen in en breng zacht aan de kook en laat ongeveer 20 tot 30 minuten zacht pruttelen.

Vul vervolgens de gehele pan aan met koud water.
Snijd en was alle groenten.
Dit hoeft niet heel fijn want straks zeven we alles uit de bouillon.
Ik voeg extra bouillon blokjes toe voor de smaak want vind de bouillon anders erg flauw van smaak.

Als je bouillon kookt zet je hem op het kleinste pitje van je fornuis en laat je de bouillon 36 tot 72 uur zacht pruttelen.

Na 36 uur beginnen pas alle enzymen, mineralen en collageen los te laten uit de botten en dan haal je dus het beste resultaat uit je bouillon.


Botten zijn zeer rijk aan calcium en fosfor.
Ook zit er veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.

Het merg uit de botten bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.
Ook zitten er veel mineralen in o.a ijzer,zink,selenium, boron en mangaan in.

In het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine in en helpt dus tegen reuma en gewrichtspijn.
In de botten, merg en bindweefsel zit veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine en deze gelatine is weer rijk aan de aminozuren
glycine, proline en glutamine.
Deze zijn zeer heilzaam voor onze gezondheid.

De mineralen zorgen ervoor dat onze botten sterk worden
De Glucosamine en Chondroïtine zorgen ervoor dat ons bindweefsel sterk en soepel blijft
Gelatine verstevigt onze darmwand
En de glycine versterkt ons immuun systeem.
Het is goed voor de opbouw van nieuwe huid.

En is calorie arm maar geeft toch een vol gevoel waardoor je eventuele dieet toch makkelijk vol te houden zal zijn.

Na een flink aantal uren lekker pruttelen op het fornuis gaan we de bouillon afgieten en alle groenten en botten halen we eruit en deze gooien we weg.
Nu gaan we de bouillon nog  zeven zodat we een mooie heldere bouillon overhouden zonder stukje bot etc. Hiervoor gebruik ikzelf deze handige zeefzak


Drink dagelijks 1 kopje van deze bouillon voor goede gezonde aanvulling voor je lichaam of zoals de chinezen vroeger zeiden een kopje tonicum voor de ziel.
0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

Home

Recepten

BLOG

CONTACT

Copyright © 2022 // Disclaimer // Privacy
  • Home
  • Blog
  • Recepten
  • Weekmenu's op maat
  • Contact