Koolhydraatbeperkterecepten.nl
  • Home
  • Blog
  • Recepten
  • Weekmenu's op maat
  • Contact

Varkenswangen in Limburgs bier

4/4/2019

0 Reacties

 
Varkenswangen zijn echt een stukje vergeten vlees wat de laatste 2 jaar toch weer door de culinaire fijnproevers terug gevonden wordt.
In veel restaurants zie je ze steeds vaker op de kaart verschijnen. De meeste slagerijen hebben ze niet standaard in de toonbank liggen maar als je er om vraagt zullen de meeste ze wel voor je kunnen bestellen of hebben ze ze in de vriezer op voorraad liggen.
Ik heb ze in dit recept in een lekkere Limburgs biertje gestoofd.
Foto
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
  • 1 kilo varkenswangen
  • 2 flesjes Biologische Gulpener Ur-Hop
  • 20 gram bouillonpoeder (zonder gist)
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 25 gram Sukrin 
  • 2 flinke eetlepels grove mosterd
  • halve theelepel gemalen kruidnagel
  • 3 laurierblaadjes
  • peper en Himalaya zout uit de molen
  • 5 plakken ontbijtspek
  • 2 sneden witbrood (deze eet je niet op)
  • Gesmolten reuzel om in te bakken
Varkenswangen in Limburgs bier
Bereiding:
Meestal zijn de wangen al ontdaan van hun vlies, mocht dit niet het geval zijn vraag je slager dan dit voor je te doen.
Verwarm je oven vast voor op 150 graden.

Dep de wangen goed droog en bestrooi ze met zout en peper.
Verhit wat reuzel in een braadpan met dikke bodem en braad de wangen rondom lekker bruin.
Haal ze vervolgens uit de braadpan en zet weg. Bak vervolgens de uien met de knoflook in het resterende vet goud glazig.
Giet vervolgens de 2 flesjes bier erbij en breng langzaam aan de kook.
Zodra het kookt wacht je net zolang tot het schuim verdwijnt en doe je hier de sukrin, bouillonpoeder, tijm, gemalen kruidnagel bij. Zodra het weer lekker borrelt doe je de wangen weer terug in de pan en let je goed op dat ze allemaal goed onder het vocht staan. Indien nodig giet je hier nog wat heet water bij.

Besmeer de 2 sneden brood met een flinke laag grove mosterd.
Leg als eerste de plakken ontbijtspek voorzichtig in de pan en leg hier de 2 sneden brood bovenop met de mosterd naar de onderzijde gekeerd.
Leg nu de deksel op de pan en plaats de pan in de voorverwarmde oven en laat hem daar zo’n 3 uur zacht stoven.
Uiteraard af en toe eens kijken hoe het met het vocht staat in de pan en eventueel wat heet water bij gieten.
​Giet hier nooit koud water bij want dan heb je kans dat je vlees taai wordt en we willen natuurlijk een boterzacht eind resultaat.
Varkenswangen in Limburgs bier
Na 3 uurtjes stoven haal je voorzichtig de pan uit de oven.
Met een spatel schep je heel voorzichtig de sneden brood en het spek uit de pan en doe je dit over in een zeef en laat je dit even uitlekken.
Het brood en spek gooien we weg maar wat er is uitgelekt doen we terug in de pan.
Schep voorzichtig de wangen uit de pan en laat de biersaus verder zachtjes inkoken.
Eventueel kun je hem nog wat binden met johannesbroodpitmeel of arrowroot maar vaak is dat niet echt meer nodig.

Ik vind het heerlijk om hier een puree bij de maken van pastinaak en knolselderij en bijvoorbeeld groenten uit de oven.

“Et smaakluk”
0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

Home

Recepten

BLOG

CONTACT

Copyright © 2022 // Disclaimer // Privacy
  • Home
  • Blog
  • Recepten
  • Weekmenu's op maat
  • Contact